ממה צריך להזהר בעסקת מקרקעין- חלק ב'

מאת: עו"ד יותם זאב שושני
 

מאמר זה הינו כלי עבודה חשוב לכל אשר מתעסק בעסקאות מקרקעין. המאמר פרקטי וקל להבנה והוא נועד לסייע לצד לחוזה מקרקעין לדעת את הסיכונים העומדים בדרכו לרכישת או מכירת נכס מקרקעין.

זהו מאמר ראשון בסדרת מאמרי "טיפ ללקוח" אשר יסייעו לך לזהות נקודות בעיתיות אשר טיפול נכון בהן מונע עוגמת נפש רבה.

יש לזכור כי לכל הסכם מכר ישנו שלב מקדמי שבו מתבררת מהות הנכס הנמכר, עיקולים, שיעבודים, חריגות בניה וגם תחשיב מס שבח, היטלים ואגרות.

שלב זה הינו שלב קריטי לחוזה הרכישה שכן הוא המאפיין את עסקת המקרקעין ככדאית או כלא כדאית. יחד עם זאת מרבית הטעויות שבעסקת מקרקעין יכולות להמנע בשלב זה עם מעט חשיבה ותשומת לב.

לפיכך, קונה או מוכר בעסקת מקרקעין מחוייב לשמור על "אינסטינקטים בריאים", ואם יש צורך בכך, אף לוודא כי הפעולות המקדמיות שהעורך דין אמור לבצע אכן יבוצעו.

גולש יקר, זכור: גם עורך דין עשוי לשגות ומחובתך לעסקיך להיות עירני ולוודא כי התנהלות עורך הדין הינה מקצועית, בעיקר בנוגע לשלב הבדיקות המקדמיות לפני רכישת נכס מקרקעין.

רוב רובן של תביעות רשלנות מקצועית המוגשות כנגד עורכי דין הינן בגין עסקאות מקרקעין ועניינן בטעויות שהיו יכולות להימנע עם מעט תשומת לב.

חשוב עוד בתחילת המשא ומתן לדעת מה תחומי האחריות של עורך דין בטיפול בעסקת מקרקעין. לא אחת חוזר משרד עורכי דין אוסטשינסקי על הכלל: עסקת מקרקעין עושים דרך משרד עורכי דין מוכר, אמין ובעל שם, אך גם אם בחרת בעורך דין שאינו עונה להגדרה זו חשוב לקרוא את הדגשים המוצגים באתר זה.

1. זיהוי מקדמי:
עורך הדין מחוייב לזהות את הרוכשים והקונים, לוודא כי המסמכים המוצגים על ידיהם הינם אותנטיים. כל חשש העולה באשר לזהות הצדדים לחוזה, צריך להתברר עד תומו.
אם אין וודאות באשר לזהות הצדדים- לא ממשיכים את המשא ומתן לחוזה.

גולשים יקרים- לא להתבייש- לבקש לראות בעצמכם את תעודת הזהות. בלא מעט מקרים שנדונו בפסקי דין בהם נעשו מעשי נוכלות, אפשר היה בהסתכלות קלה למנוע עוגמת נפש גדולה.

כך בפסק דין לרנר בו עורך הדין ראה כי קיים הבדל בין תעודת הזהות של ה"מוכר" המתחזה (שבה הוא הרכיב משקפיים) לבין פגישת הצדדים, אליה הופיע ללא משקפיים. בית המשפט קבע כי היה על עורך הדין לוודא את זהות המוכר בתעודה רשמית נוספת(כגון רשיון נהיגה)


גולשים יקרים, מאמר זה בסדרת מאמרי "טיפ ללקוח" מוגש לכם על יד משרד עו"ד אוסטשינסקי במסגרת עדכונים שוטפים המוגשים לגולשי האתר. נא התעדכנו בחלק ב' למאמר זה.

• האמור בתוכן זה אינו מהווה ייעוץ משפטי כמשמעותו בכל דין